Uncategorized

Art Exhibition : PRIDE & PREJUDICE

Posted on

Persbericht

EXPOSITIE LHBT-VLUCHTELINGEN: PRIDE & PREJUDICE
Opening 14 juni 2018 om 17.30 uur – IHLIA
Adres: OBA Oosterdokskade 143 – 3rd etage
1011 DL Amsterdam

Vluchtelingen met een LHBT achtergrond stellen hun creatieve talent en hun leven als kunstenaar centraal in de bijzondere tentoonstelling ‘Pride & Prejudice’. Aan de hand van aangrijpende persoonlijke verhalen en kunstinstallaties ervaren bezoekers de diversiteit, creativiteit en overlevingsdrang van vluchtelingen uit verschillende werelddelen die vanwege
hun geaardheid naar Nederland zijn gekomen.

De tentoonstelling is voor iedereen gratis te
bezoeken van 14 juni tot en met 15 augustus in de Amstelpassage van het CS en de lokaal
van IHLIA LGBT-Heritage in de OBA van 14 juni tot 16 juli.
“Vluchteling zijn wil niet zeggen dat je geen kunstenaar kunt zijn,” aldus Syrische danser Ahmad Joudeh, “Kunst geeft een vrijheid die je in het dagelijkse leven niet vindt.” Joudeh is
een van de verschillende kunstenaars en performers uit landen als Irak, Iran, Syrië, Rusland en Trinidad die gevlucht zijn vanwege vaak gewelddadige discriminatie.

In interviews vertellen Joudeh en andere deelnemers hoe het is om kunstenaar, LHBT’er en vluchteling te zijn. In verschillende tenten wordt werk getoond van Ahmad Joudeh (danser, Syrië), Bero Mostafa (een DJ, Syrië) Trevor Felix (fotograaf, Trinidad), Sarjon Azuz & Tamman Azzam (schilder &_beeldhouwers, Syrië), Demir Demirov (Schilder- Rusland), Sabreen Awad & Noor Alshankiti (Zangeres, Syrië – video editor, Irak). “Elke tent is van buiten zwart, maar van binnen rijk gekleurd. En zo is het ook vaak met onze deelnemers, die nu voor het eerst in hun leven een regenboogvlag kunnen laten wapperen,” vertelt ontwerper Todd van Hulzen. Zijn ontwerp van de tentoonstelling is geïnspireerd op de reizigerskaravaan van vroeger tijden.

‘Pride & Prejudice’ wordt georganiseerd door Stichting Secret Garden die zich inzet voor de belangen van LHBTQI-vluchtelingen in Nederland. De tentoonstelling maakt deel uit van een jaarlijks terugkerend evenement, Oriendam. Dit jaar is het thema “Educatie & de arbeidsmarkt”.

De tentoonstelling wordt mogelijk gemaakt door vrijwilligers en donateurs.

Iedereen Is van harte welkom.
Annmelden kunt u doen via: info@stichtingsecretgarden.nl
Meer info kunt vinden op: www.stichtingsecretgarden.nl

Uncategorized

Thema-avonden

Posted on

Agenda:

Ieder woensdag is er een thema avond.
1st woensdag van maand thema-avond over Homo en biseksuele mannen
2de woensdag van de maand thema-avond over lesbiennes en biseksuele vrouwen
3de woensdag van de maand thema-avond over transgenders (mannen/vrouwen)
4de woensdag van maand thema-avond over seksuele gezondheid

De thema-avonden beginnen om 18.00 uur en daarna wordt een maaltijd geserveerd.
Iedereen is van harte welkom
Adres: Oudezijds Voorburgwal 125 – 1012 EP Amsterdam

Uncategorized

OrienDam 2017

Posted on

OrienDam is een evenement dat plaats zal vinden op zondag 30 april 2017. OrienDam brengt kunst & cultuur samen met de vluchtelingenproblematiek in Nederland. Het evenement vindt plaats bij Mezrab te Amsterdam. Mezrab is een belangorganisatie die een podium biedt aan mensen van diverse achtergrond die graag hun verhalen en ervaringen met anderen willen delen.
De locatie bij Mezrab wordt aangekleed met foto’s van diverse kunstenaars. Zij tonen diverse foto’s, onder anders van LHBTQI-slachtoffers die binnen AZC’s vanwege hun geaardheid zijn gediscrimineerd.
OrienDam hoopt om in de vorm van kunst, debat, brochure en documentaire de sociale tolerantie te vergroten. Meer tolerantie zal ertoe leiden dat het veiligheidsprobleem van LGBTQI-vluchtelingen bespreekbaar en hopelijk oplosbaar wordt. OrienDam draagt uiteindelijk bij aan een gevoel van veiligheid voor vluchtelingen in het AZC. Een veiligheid zoals die in Nederland normaal zou moeten zijn, namelijk voor zichtbaarheid en coming out van LGBTQI’s.

Programma zondag 30 april 2017
Aanvang vanaf: 15.30 uur
Muziek van de Groep Angham Al Sharq (Oriental Melodies Group) Koffie & Thee

16.00: Alaa Ammar danser uit Syrië
16.05: begint de eerste documentaire (over GBTQI vluchtelingen)
Documentaire Carlos Motta
Carlos Motta is een Colombiaanse kunstenaar woonachtig in New York die in een aangrijpende documentaire de route van een LHBTQI-vluchteling naar het veilige Nederland laat zien. We leren de vluchteling en zijn omgeving kennen waarbij de houding ten opzichte van seksuele diversiteit in het land van herkomst wordt geadresseerd. Carlos Motta laat ook zien hoe in Nederland de asielvragen van LHBTQI-vluchtelingen door het IND worden behandeld. De documentaire is mede mogelijk gemaakt door het Stedelijk Museum van Amsterdam.

Brochure ‘Veiligheid Vluchtelingen in AZC’
Oriendam heeft een brochure opgesteld welke na de documentaire van Carlos Motta gepresenteerd zal worden. In de brochure ‘Veiligheid Vluchtelingen in AZC” vertellen 20 respondenten hun verhaal over het leven in het AZC. De brochure zoomt in op de kwestie van veiligheid: wat maken de vluchtelingen mee en hoe gaan de betrokken instanties om met hun problemen. Worden de misstanden gemeld en gerapporteerd, wordt er aangifte bij politie gedaan en hoe is de opvolging?
Deze documentaire wordt gevolgd door een debat (debat leider dhr. Bart Mijland). Panelleden worden z.s.m. bekend gemaakt

18.00: Catering (Oriëntaalse keuken) + Music door Group Angham Al Sharq

19.30 uur begint de tweede documentaire/rapportage Homo emancipatie

Na de catering zal een documentaire/rapportage over homo emancipatie binnen migranten kringen worden getoond. Een Gay, een lesbian, een transgender, een Zus van homo en twee activisten vertellen over hun ervaringen met homo emancipatie in Nederland.

Deze documentaire wordt gevolgd door een debat (debat leider dhr. Bart Mijland). Panelleden worden z.s.m. bekend gemaakt

21.00: Modeshow (Catwalk) Hosted by Jennifer Hoplezz
De ontwerpers zijn: Jamal Saadi (Syrië), Maytham Hanoun (Irak) en George Elias (Syrië)

21.20: Het evenement wordt afgesloten met de buikdanseres Miram (vluchteling uit Egypte.

Locatie: Mezrab Cultural Center
Veemkade 576 – 1019 BL Amsterdam

Entree: € 35,00 inclusief (documentaires, boek, catering, T-shirt, Fashion programma en performances)

Programma zaterdag 6 mei 2017

Live DJ’s, Oosterse & Beat Music
Optredens (African Dance groep, Belly dance acts en Dabka Syrische en Gogo jongens) en nog veel meer.
GGD zal aanwezig zijn om Gratis test/Hepatitis B te geven.

Tijd: van 23:00 tot 05:00
Locatie: Akhnaton
Nieuwzijdskolk 25-1012 PV Amsterdam

Entree: € 10,00 (€ 8,00 online)
Voor tickets opent u deze link:

https://shop.ticketscript.com/channel/web2/start-order/rid/JR2FDGLL/language/nl

Het definitieve programma wordt binnenkort bekend gemaakt.

Nieuws

Impact van Islamofobie op moslim vrouwen in Nederland

Posted on

door Mariska Jung

Het onderzoek richt zich met name op de arbeidsmarktpositie van moslim vrouwen, en racistisch fysiek en verbaal geweld tegen moslim vrouwen. Daarbij probeer ik inzichtelijk te maken dat islamofobie tegen vrouwen die als moslima herkenbaar zijn vanwege hun islamitische kleding langer gaande is dan doorgaans gedacht wordt, onder andere op basis van zaken die door de Commissie Gelijke Behandeling en later het College voor de Rechten van de Mens besproken zijn. Ook heb ik verschillende moslima’s en moslim initiatieven geïnterviewd, om een meer kwalitatieve beschrijving te krijgen van hoe islamofobie tegen moslim vrouwen in Nederland eruit ziet en ervaren wordt. Een discussie van de nationale en internationale wettelijke en beleidsmatige context moet vervolgens aangeven waar er ruimte is voor verbetering.

Uiteindelijk pleit ik ervoor dat binnen de huidige beleidsplannen en inspanningen om arbeidsmarktdiscriminatie te bestrijden, er meer specifieke aandacht komt voor discriminatie op grond van religie en hoe dit vrouwen die islamitische sluiers dragen kan treffen. Ook geef ik aan dat het nodig is om de gender dynamiek in islamofobisch fysiek en verbaal geweld te erkennen, zodat islamofobie meegenomen kan worden binnen beleidsplannen en activiteiten van de overheid en maatschappelijke organisaties om geweld tegen vrouwen te bestrijden. Tot slot wijs ik er op dat ongedocumenteerde moslim vrouwen en zwarte moslim vrouwen mogelijk een extra kwetsbare positie in de Nederlandse samenleving hebben, vanwege hun ‘illegaliteit’ of vanwege dubbele discriminatie op grond van huidskleur, ‘ras’, religie en gender. Hier zou meer onderzoek naar gedaan kunnen worden.

Rapport: http://www.enar-eu.org/IMG/pdf/forgotten_women_report_netherlands_-_final.pdf

Factsheet Nederlands: http://www.enar-eu.org/IMG/pdf/factsheet-netherlands-final.pdf

Factsheet Engels: http://www.enar-eu.org/IMG/pdf/factsheet_netherlands_-_en_final.pdf

Meer informatie over het project: http://www.enar-eu.org/Forgotten-Women-the-impact-of-Islamophobia-on-Muslim-women

Nieuws

Verslag bijeenkomst “Veiligheid van LHBT vluchtelingen in de AZC’s

Posted on

Na de bijeenkomst van afgelopen zaterdag 21 november die over LHBT vluchteling ging, kreeg ik van hen de horen dat ze heel blij waren, niet omdat er over hun probleem werd gediscussieerd, maar omdat ze de sfeer leuke vonden en vooral dat ze elkaar hebben ontmoeten.

Volgens mij ze waren blij omdat ze voor een moment veilig zich hebben gevoel onder elkaar.

Er werd in ieder geval over de veiligheid gepraat, maar nog geen vast afspraken met politici en COA zijn gemaakt. Het was duidelijk voor panelleden dat er een snelle oplossing moeten komen.

Volgens P. Schults van COA, er wordt aandacht besteed aan LHBT vluchtelingen en COA doet haar beste om deze doelgroep de nodige veiligheid aan te kunnen bieden. Mw. L. Voortman begrijpt de probleem goed en zal kijken naar mogelijkheden.

Over twee weken gaat Secret Garden met tweedekamer leden weer hierover praten. We blijven geloven dat er op dit moment alleen maar twee oplossingen die snel moeten gerealiseerd worden;

1- Een opvang locatie voor LHBT vluchtelingen in Amsterdam openen.

2- Of LHBT vluchtelingen bij gastgezinnen plaatsen en de nodige voorzieningen verlenen

Als de COA in de komende maanden/jaren de veiligheid in de AZC’s kan garanderen, dan kunnen LHBT vluchtelingen gewoon overal geplaatst worden.

In deze video die door Menne Vellinga gemaakt, geeft u een uitgebreid overzicht over de bijeenkomst:

 

Uncategorized

Oproep

Posted on

De afgelopen weken heeft u zeker op het nieuws gezien of gehoord over vluchtelingen die naar Nederland zijn gekomen. Een klein deel van hen heeft lesbische, homoseksuele, biseksuele of transgender gevoelens. Ze vertrekken naar een ander land in de hoop dat ze daar wel menswaardig kunnen leven. Ze vragen asiel aan in de verwachting dat hun leven eindelijk zal verbeteren. Helaas pakt het vaak anders voor hen uit. In Nederland belanden ze in één van de asielzoekerscentra (AZC) waarbij het herhaaldelijk voorkomt dat ze door andere asielzoekers worden lastig gevallen, bedreigd en in elkaar geslagen.

Stichting Secret Garden krijgt dagelijks berichten van de slachtoffers, die vanwege hun seksuele geaardheid binnen de AZC’s worden gediscrimineerd, beledigd en bedreigd door andere mede asielzoekers. Secret Garden heeft altijd de incidenten bij COA Rijswijk (Centraal Orgaan opvang asielzoekers) aangemeld, maar helaas kan de COA de veiligheid van deze categorie vluchtelingen niet garanderen. Verder hebben we bij de tweede kamer aangeklopt om daar steun te zoeken, maar onze zorg had geen prioriteit. Er werd wel gepraat met de overheid, maar nooit een adequate oplossing gevonden om deze situatie onder controle te krijgen. Sterker nog, het geweld tegen LHBTI’s neemt elke dag toe.

Hoe dan ook, Secret Garden heeft genoeg van de zinloze communicatie met COA en overheid en is gestapt naar een advocaat om te kijken of er eventueel een rechtszaak kan gestart worden om de veiligheid van LHBTI’s te verbeteren.

Op dit moment hebben we 18 vluchtelingen (14 homo mannen en 4 transgenders) die het geweld binnen de AZC dagelijks meemaken en we willen hen en zo snel mogelijk naar een andere veilige plek verplaatsen. Misschien kunt u iemand een tijdelijk onderdak bieden.

Als u iets kunt betekenen voor deze groep kunt u contact met ons opnemen.

Het kan ALLEEN via e-mail: info@stichtingsecretgarden.nl

Het zou fijn zijn als u dit bericht in uw netwerk kunt/wilt verspreiden?