Secret Garden Foundation

Voorlichting

Als u een thema avond en of een debat over seksuele diversiteit binnen migranten kringen en over LHBTQI+ vluchtelingen en asielzoekers in Nederland wilt organiseren, dan hebben we een audiovisuele materiaal voor u. Hieronder leest u meer over documentaires en de brochures die we in onze bibliotheek hebben.

HOB AL NISA

In de moslimgemeenschap worden vrouwen onder druk gezet door de religie en cultuur. Voor vrouwen die op hetzelfde geslacht vallen met een islamitische achtergrond, is het dubbel zo zwaar. Ze moeten vechten voor hun rechten als vrouw en voor hun acceptatie van hun geaardheid.

Een documentaire gemaakt door Suzanne Blonk in opdracht van stichting Secret Garden.

VRIJ IN NEDERLAND

Er zijn veel asielzoekers die naar Nederland komen om asiel aan te vragen. Vaak en door de sfeer die in asielcentra ´s hangt, durven LGBT´s vluchtelingen niet om over hun seksuele geaardheid te vertellen, want ze voelen zich bedreigd door landgenoten en/of andere asielzoekers die homoseksualiteit niet accepteren. Daardoor wordt het moeilijk, niet alleen voor de asielzoekers om zich zelf te kunnen zijn, maar ook voor hulpverleners, IND en COA’s om de doelgroep beter te kunnen ondersteunen.

Tijdens hun verblijf in de COA´s is de angst om zich te uiten nog steeds groot, want als hun seksuele geaardheid bekent wordt, dan worden ze beledigd, gediscrimineerd, geïsoleerd en vaak in elkaar geslagen.

Rondom dit onderwerp, heeft Secret Garden sinds afgelopen jaar een onderzoek gedaan om de situatie van LGBT’s asielzoekers te begrijpen. Daarover is een rapportage gemaakt, waarin asielzoekers hun eigen verhaal vertellen.

THE CROSSING

Tweedelige installatie met video’s en objecten. In The Crossing verweeft Motta (Bogotá, 1978) hedendaagse en historische verhalen over vluchten en gedwongen migratie. In videoportretten vertellen elf LHBTQI*-vluchtelingen op indringende wijze over de constante druk van homofobie en transfobie in hun geboortelanden, hun vervolging, hun riskante vluchtroutes naar Nederland en hun ervaringen met het Nederlandse asielbeleid.

https://www.stedelijk.nl/nl/nieuws/carlos-motta-the-crossing-exhibition

REPORTAGE

LHBTQI, professionals en ouders vertellen over de homo-emancipatie binnen migrantenkringen.

tentoonstelling/interviewen

De kunstenaars die deel hebben genomen aan deze tentoonstelling, hebben ook de gelegenheid gekregen om hun verhalen voor de camera te vertellen.  Twee schilders, een beeldhouwer, een fotograaf, een DJ, een grafische kunstenaar die uit landen zoals Iran, Irak, Palestina, Rusland, Syrië en Trinidad komen, ze nemen ons mee naar hun eigen wereld, waar de geuren en kleuren veel te vertellen hebben en waar de dromen en realiteiten zijn niet uit elkaar te scheiden.